Wat zijn de beste zonnepanelen? Hier moet je op letten

Ben je jezelf aan het oriënteren op zonnepanelen? Dan zoek je misschien naar de 'beste zonnepanelen 2019'. Maar er zijn meer factoren waar je op kan letten behalve de best aangeschreven merken van een jaar geleden. Wat het beste paneel is hangt af van de ligging van je dak, de instraling van de zon en je energieverbruik. Maar er zijn meer factoren om op te letten. Heb je vragen of twijfel je over over wat het best werkt voor jouw dak? Neem gerust vrijblijvend contact op!

1. Het type paneel

Tijdens het zoeken naar de meest geschikte panelen voor op jouw dak, stuit je vast op verschillende soorten zonnepanelen. Het belangrijkste onderscheid is dat tussen monokristallijn en polykristallijn panelen. De verschillen tussen deze basistypen panelen hebben te maken met het silicium, waar de zonnecellen van gemaakt zijn. Monokristallijn panelen herken je vaak doordat ze wat donkerder van kleur zijn dan poly panelen. Maar er zijn ook all black panelen, zonnepanelen van glas, of panelen die verzonken liggen in je dak.

2. Productgarantie en vermogensgarantie

Als je gaat investeren heb je natuurlijk verwachtingen van de panelen en hoeveel energie je gaat produceren. Er zijn daarom verschillende soorten garantie. Productgarantie betekent de garantie die je krijgt op de panelen zelf. Gaat er bijvoorbeeld een paneel kapot? Dan kun je een op de productgarantie een nieuw paneel verhalen.

Zonnepanelen kennen ook een zogenaamde vermogensgarantie. Hiermee wordt de garantie op het vermogen dat je gaat opwekken bedoeld. Alle zonnepanelen wekken na verloop wat minder energie op. Dit is normaal en hoort bij het natuurlijke verouderingsproces. Wanneer het vermogen dat je panelen onder een bepaald percentage komt, kun je dus aanspraak maken op je vermogensgarantie.

3. De capaciteit van een zonnepaneel

Een belangrijke indicator voor de kwaliteit een zonnepaneel is de capaciteit of het vermogen dat het kan leveren. Dit vermogen wordt uitgedrukt in Wp, ook wel Wattpiek. Vaak geldt; hoe hoger het vermogen, hoe duurder het paneel. Toch is het niet altijd nodig om te kiezen voor het paneel met de hoogste capaciteit. Heb je bijvoorbeeld een groot dakoppervlak dat de hele dag zon vangt? Dan wek je met panelen met een lagere capaciteit wellicht meer dan genoeg energie op om je verbruik te dekken. Onze adviseurs geven je daarom een advies op maat.

4. De zwakke plekken van zonnepanelen

Als het goed is, heb je een zonnesysteem minstens 25 jaar. Het is daarom belangrijk om te weten wat de zwakke plekken van een zonnepaneel zijn. Op die manier ben je er snel bij als er iets stuk gaat, herken je eventuele defecten voor installatie en zit dat je opbrengst of garantietermijn niet in de weg. Let bijvoorbeeld op delaminatie (dit herken je aan luchtbelletjes onder het glas) en hotspots (haarscheurtjes die ontstaan als een paneel te warm wordt).
Bel nu!